Tour a sculptor’s brutalist Lyon home designed by Barres-Coquet Architects

A live/work space outside the city

Raw concrete contrasts bucolic views at this 2008 Lyon house designed by architects Caroline Barrès and Thierry Coquet for a conservator-restorer and her family.

The 2500 sq m concrete villa hugs a sloping plot above a valley some 25 km outside of Lyon and is designed to integrate into the landscape. Its stony, rectangular shell is covered in Virginia creepers and crowned by a green roof that blends with the surrounding vegetation, while the front facade is a 6-metre-long panel of glass that slides open onto the lawn.

Living spaces of the villa – listed via Architecture de Collection for €840,000 – are staggered over three half-levels and separated into day and night zones. The main area comprises a large, open-concept kitchen, living room and dining space, crossed by steel beams, polished concrete floors and anchored by a rust-coloured stove.

Bedrooms, plus a children’s lounge, fill the back area while there are a workshop, office and tv lounge located in the working zone below, meaning the house can be used for a live/work setup.

Photography: Architecture de Collection
Photography: Architecture de Collection
Photography: Architecture de Collection
Photography: Architecture de Collection

Inside a minimalist villa that brings Californian modernism to the Côte d’Argent

Latest

Latest

Share Tweet