Québec restaurant Le Clocher Penché’s classical interiors reflect its former life as a bank

Interiors are ‘at once audacious and classical’

Sunlight falls on glimpses of the original wooden mouldings and vault door at this bank turned bistro on Québec’s Rue Saint-Joseph.

The Québec City restaurant’s interiors are fresh from a renovation by Appareil Architecture, which has daubed the space in a deep forest green designed to contrast Le Clocher Penché’s wooden furniture and terracotta tones.

The Montreal-based firm says the owners wanted to reimagine the space, creating something ‘at once audacious and classical’. The mosaic floor and decorative mouldings – dating back to 1916, when the building was still a bank – have been left untouched, although Appareil Architecture has installed new copper light fittings and terrazzo tables.

Diners can sink into velvet and leather banquettes, situated close to Le Clocher Penché’s kitchen, which is wrapped in dark green and glass partitions. More signs of the building’s past can be spotted elsewhere in the space, with the bathrooms located inside the old bank vault.

203 Rue Saint-Joseph E, Québec, QC G1K 3B1

The former banking hall is now the main dining space
Photography: APPAREIL Architecture
Fluted glass and timber are period touches from the bank's origins in the Edwardian period
Photography: APPAREIL Architecture
Carved wooden details are original, including the old clock above the entrance
Photography: APPAREIL Architecture
The colour palette pays homage to the building's Edwardian roots
Photography: APPAREIL Architecture

The colours of a desert sunset wash over Montreal restaurant Shay

Latest

Latest

Share Tweet