Interiors I by

A cotton mill is transformed into Manchester’s Whitworth Locke Hotel

England’s famously dismal weather inspired the interiors at this 19th-century cotton mill turned hotel in Manchester’s civic quarter.

New York studio Grzywinski + Pons overhauled three former textile warehouses to create the Whitworth Locke hotel, linking them together with a vast glass atrium – now home to a plant-filled bar.

Inside Manchester’s Whitworth Locke Hotel – a colossal adaptive reuse project
Photography: Nicholas Worley

Much of the original brickwork has been left exposed following the building’s adaptive reuse, but the practice also used a rainy day palette, painting elements in grey and contrasting it with plant-patterned wallpaper. Bedrooms are bright, decked out in pink and green that Grzywinski + Pons says is a nod to Manchester’s trading past.

Inside Manchester’s Whitworth Locke Hotel – a colossal adaptive reuse project
Photography: Nicholas Worley

The Whitworth Locke has 160 rooms – ranging from micro-studios that start from £96 per night to two bedroom suites – as well as a coworking space and is located in the city’s civic quarter.

Inside Manchester’s Whitworth Locke Hotel – a colossal adaptive reuse project with a coworking space at its heart
Photography: Nicholas Worley
Inside Manchester’s Whitworth Locke Hotel – a colossal adaptive reuse project
Photography: Nicholas Worley
Inside Manchester’s Whitworth Locke Hotel – a colossal adaptive reuse project
Photography: Nicholas Worley

Read next: How the ‘post-cool’ hotel wants to expand our minds

Latest Stories

Latest

Share Tweet
+