This Canadian mountainside home is a bold departure from the log cabin norm.

Résidence des Grands Jardins in the Charlevoix region of Quebec was built for a family of art lovers, which explains the property’s sculptural form.

In 2014 Canadian practice Bourgeois Lechasseur designed the three-storey home, which is crowned by a large, cantilevered overhang that spreads out like a bird’s wings. The three-bedroom property perches on a 500m promontory, overlooking the St Lawrence River Valley below, but when approached from the front, only its upper level is visible.

Résidence des Grands Jardins
Sharp angles jut out from the landscape

The building’s red-cedar exterior has been painted a bright white to blend with the snowy landscape. In warmer months, it loses its camouflage, standing in contrast to its green woodland surrounds.

Inside, cedar has been used for ceilings – a take on the cedar chalet style houses common in the region – but beyond this detail, it’s all about sleek minimalism. The steel framework has been painted black, while interior walls are a stark white. Paired with polished concrete floors, interior spaces take on a gallery-like feel.

Résidence des Grands Jardins

Continuing the gallery theme, floor-to-ceiling windows in the living room and kitchen frame picturesque views of the St Lawrence River Valley.

The Nobilis prize-winning property offers 4,059 sq ft of living space and is on the market for $2.31m CAD via Profusion Realty Inc / Christie’s International.

Commissioning editor at The Spaces.

Latest Stories

Latest Stories

+